Δευτέρα 20 Μαΐου 2013
0 comments

ΤΑ ΑΕΡΙΚΑ

2:19 μ.μ.
Λέγοντας «Αερικά» αναφερόμαστε σε Νεράιδες, Ξωτικά, Νύμφες κλπ.
Οι θρύλοι λένε ότι κάποτε οι άνθρωποι και τα αερικά ζούσαν αρμονικά μαζί, μέχρι που ο άνθρωπος ξέχασε πώς να τα βλέπει. Οι παραδόσεις δεν συμφωνούν για το που ζουν τα αερικά. Άλλες υποστηρίζουν ότι ζουν σε μια διάσταση παράλληλη της δικής μας, που μπορούν να ανοίγουν την Πύλη μεταξύ του δικού μας και του δικού τους κόσμου κατά βούληση, και άλλες ότι ζουν στην δική μας διάσταση, αλλά κρύβονται στα πυκνά και ήσυχα δάση και στα μέρη που δεν πηγαίνουν οι άνθρωποι. Το περίεργο είναι ότι τα αερικά θεωρούνται κατασκευάσματα της φαντασίας, αλλά όλες οι ιστορίες με νεράιδες και ξωτικά, εξιστορούνται σαν θρύλοι και όχι σαν παραμύθια.
Αν και «αερικό» σημαίνει κάτι το άϋλο, τα είδη των αερικών διαχωρίζονται σε άϋλα αλλά και σε αυτά με υλική υπόσταση. Επίσης, υπάρχουν ιστορίες που εξιστορούν κηδείες ξωτικών ή γεννητούρια. Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μάλλον μιλάμε γα πλάσματα με υλική υπόσταση, που είναι αιωνόβια και που κατέχουν δυνάμεις πέρα από αυτές που μπορεί να συλλάβει ο νους μας. Οι θρύλοι παρουσιάζουν τα αερικά σαν ανθρώπους με παράξενη εμφάνιση και με για ικανότητες να γίνονται αόρατοι, να ταξιδεύουν με τρομερή ταχύτητα, να πετούν, να αλλάζουν μορφές, με μαντικές ικανότητες και ένα σωρό άλλες δυνάμεις… μήπως τελικά μιλάμε για ένα άλλο είδος ανθρώπων, αρχαιότερο και πολύ πιο ανεπτυγμένο από αυτό το οποίο γνωρίζουμε και ανήκουμε;
Προσωπικά πιστεύω στην ύπαρξη των νεράιδων και των ξωτικών σαν μέρος της διάστασής μας και τα λαμβάνω σαν ένα είδος πλασμάτων που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως. Αν και υποστηρίζουμε ότι τα γνωρίζουμε όλα, πιστεύω ότι η Φύση μας κρατά ακόμα πολλά μυστικά. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει τρόπος να δούμε και να επικοινωνήσουμε με τα ξωτικά και τις νεράιδες, αρκεί να ξέρουμε που και πως να ψάξουμε. Σε αυτό λοιπόν το μέρος της ιστοσελίδας, θα γίνει αναφορά για τις συνήθειες των αερικών, για το τι τους αρέσει και τι απεχθάνονται, για το πώς και που μπορούμε να τα συναντήσουμε κλπ. Είναι μια μικρή συλλογή πληροφοριών που έχει παρθεί από παραδόσεις και θρύλους κυρίως της Ευρώπης.

Τι Προσελκύει τα Αερικά
Το να έχεις την συμπάθεια των καλόβουλων αερικών, σου προσφέρει προστασία, καλή τύχη και αν σε συμπαθήσουν πάρα πολύ, δεν αποκλείεται να σου παρουσιαστούν για να παίξουν μαζί σου ή να σε συμβουλέψουν για κάτι που σε αφορά. Πολλοί λοιπόν που πιστεύουν στα αερικά, προσπαθούν να τα προσελκύσουν στο σπίτι τους.
Μέσα στην πόλη είναι λίγο δύσκολο να καταφέρουμε να τα προσελκύσουμε, όσο κιαν το θέλουμε. Η πολυκοσμία, η φασαρία και η βρωμιά των πόλεων τα απωθεί. Όσοι όμως έχουν την τύχη να μένουν ή να έχουν σπίτι στην εξοχή, κοντά σε αγρούς και δάση, μπορούν εύκολα να προσελκύσουν τα αερικά στο σπίτι τους. Παραθέτω μερικούς τρόπους:
- Φτιάξε έναν όμορφο κήπο με πολλά αρωματικά λουλούδια (δες Τα Φυτά των Αερικών) και φτιάξε μια γούρνα κάπου με νούφαρα, ή ένα μικρό σιντριβάνι. Όταν ο κήπος έχει διαμορφωθεί, βγες στην Πανσέληνο και πες δυνατά ότι αφιερώνεις τον κήπο σε όλα τα καλόβουλα αερικά τις περιοχής. (Μην ξεχάσεις να φυτέψεις και κάνα-δυο από τα φυτά που απωθούν τα κακόβουλα αερικά)
- Άφησε λίγα φύλλα, φτερά και όμορφες πέτρες σε ένα απόμερο σημείο του κήπου σου. Χρησιμοποιούνται από τα Ξωτικά και τις Νεράιδες σαν κοσμήματα.
- Άφηνε λίγο γάλα και ζαχαρόψωμο ή κέικ μπροστά από την εξώπορτα του σπιτιού κάθε βράδυ. Πες δυνατά ότι είναι για τα καλόβουλα αερικά της περιοχής.
- Γέμισε το σπίτι με γλυκά αρώματα λουλουδιών.
Εκτός όμως από τα όμορφα λουλούδια, τα δέντρα και τα γλυκά αρώματα, τα αερικά έχουν κι άλλες αδυναμίες:
- Οτιδήποτε γυαλίζει με ιδιαίτερη προτίμηση στους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.
- Τα ξωτικά λατρεύουν να παίζουν στα άχυρα.
- Το βούτυρο, η κρέμα, το γάλα, όλα τα γλυκά, το ψωμί και κυρίως η ζάχαρη και οι φράουλες, είναι από τις αγαπημένες τους λιχουδιές.
- Οι μικρές φτερωτές Νεράιδες λατρεύουν να χορεύουν με τις πυγολαμπίδες αλλά και με τις σαπουνόφουσκες!
- Οι Νύμφες και οι Νηρηίδες συχνάζουν σε λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, καταρράχτες, πηγές κλπ. μιας και τους αρέσει να καθρεφτίζονται στο νερό και να παρακολουθούν το πώς παίζει το φως του φεγγαριού με την επιφάνειά του. (Άνδρες προσοχή! Καλλίτερα να μην πλησιάζετε απομονωμένες λίμνες κλπ, το βράδυ!)
- Όλα τα αερικά αγαπούν τα άλογα και τα σκυλιά.
- Τα καλόβουλα αερικά ευχαριστούνται να παίζουν με μωρά μιας και λατρεύουν το γέλιο τους.
- Το πράσινο χρώμα είναι το αγαπημένο τους.
- Οι άνθρωποι που προστατεύουν και φροντίζουν τον χώρο τους και γενικά το περιβάλλον, έχουν πάντα την εύνοια των καλόβουλων αερικών.
- Όλα τα καλόβουλα αερικά είναι ιδιαίτερα ευγενικά και χαμογελαστά, γι’ αυτό και αγαπούν τους ευγενικούς και χαρούμενους ανθρώπους.
- Η μουσική, το τραγούδι, ο χορός και το γέλιο είναι στην φύση τους και πάντα τα ελκύουν είτε για να συμμετάσχουν είτε για να παρακολουθήσουν.


Τι Απωθεί και τι Εκνευρίζει τα Αερικά
Πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν στο κείμενο Τα Φυτά των Αερικών σαν απωθητικά των αερικών, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που τα εκνευρίζουν και τα απωθούν, όλα ανεξαιρέτως, και τα κακόβουλα μα και τα καλόβουλα:
- Οι πόλεις
- Τα αυτοκίνητα, μηχανάκια, και γενικά όλα τα μέσα μεταφοράς που κινούνται με πετρέλαιο καθώς και οι φασαριόζικες μηχανές γενικώς (τρυπάνια, μπουλντόζες, αλισοπρίονα κλπ).
- Όλοι οι οξύς θόρυβοι όπως τα παλαμάκια, το σφύριγμα, σφυρίχτρες, κουδούνια κλπ
- Αν και γενικά αγαπούν οτιδήποτε προκαλεί αντανάκλαση, μισούν τους καθρέφτες.
- Τον καπνό
- Την μυρωδιά του καμένου λάστιχου ή δέρματος.
- Το αλάτι
- Τις γάτες
- Το σίδερο (το μέταλλο)
- Αν και είναι απαραίτητο να πεις «ευχαριστώ» όταν σε έχουν βοηθήσει, τα εκνευρίζει αφάνταστα να λες υπερβολικές ευχαριστίες… μια φορά φτάνει.
- Μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικά με ανθρώπους που καταστρέφουν τον χώρο τους και το περιβάλλον γενικότερα.


Προστασία από τις φάρσες των Αερικών
Αν και συνήθως τα Αερικά δεν έχουν κακή πρόθεση, μερικές φορές οι φάρσες τους και τα παιχνίδια τους μπορούν να γίνουν εκνευριστικά. Παραθέτω μερικούς τρόπους που θα τα αποτρέψουν να σε επισκεφτούν με σκοπό να κάνουν φάρσες:
- Τοποθέτησε ένα ζευγάρι παπούτσια κοντά στο κρεβάτι, με τις «μύτες» τους αντίθετα από την μερικά του κρεβατιού.
- Τοποθέτησε κάτι σιδερένιο κοντά στην εξώπορτα του σπιτιού.
- Δέσε μια κόκκινη κορδέλα στην εξώπορτα ή στην πόρτα της κρεβατοκάμαρας.
- Φτιάξε και κρέμασε γιρλάντες από μαργαρίτες στους τοίχους του σπιτιού.
- Κρέμασε καμπανούλες ή κουδουνάκια στα παράθυρα του σπιτιού.
- Να κοιμάσαι με τα ρούχα σου φορεμένα ανάποδα.

Μέρη που συχνάζουν
Γενικά, τα απόμερα και ήσυχα σημεία όπου δεν κυκλοφορούν συχνά άνθρωποι, δεν αποκλείεται να είναι τόποι συγκέντρωσής τους, αλλά είναι και κάποια συγκεκριμένα σημεία που τα προτιμούν, εάν και αυτά είναι ήσυχα, μακριά από πολύ φασαρία, βρωμιά και ανθρώπους. Αυτά είναι:
- Στα «δέλτα» ποταμών
- Νησίδες σε λίμνες και ποτάμια
- Απόμερες παραλίες
- Λίμνες
- Καταρράχτες
- Φυσικές πηγές
- Πηγάδια
- Χορτάρινοι φράχτες
- Διασταυρώσεις μονοπατιών
- Τρίστρατα
- Στροφές μονοπατιών
- Ξέφωτα
- Χωράφια σιταριού
- Λιβάδια με άγρια λουλούδια
- Αμπελώνες (ιδιαίτερα αν βρίσκεται κοντά και Οινοποιείο από τα παλιά)
- Ελαιώνες (ιδιαίτερα αν βρίσκεται κοντά και Ελαιοτριβείο από τα παλιά)
- Κελάρια και σκεπές παλιών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών
- Όπου βρίσκονται πολλές πεταλούδες ή πυγολαμπίδες
- Κουφάλες δέντρων
- Σπηλιές
- Αχυρώνες
- Πολύ πυκνά δάση
Οι παραδόσεις αναφέρουν κάποια φυτά, λουλούδια και δέντρα που αγαπούν τα αερικά, που τα ελκύουν, που θεωρούνται ιερά γι’ αυτά, που μπορούν να παρασκευάσουν φαγητά και ποτά που αγαπούν τα αερικά κλπ. Τα αναφέρω με αλφαβητική σειρά:

Αγγελική
Προστατεύει από τα κακόβουλα αερικά.

Αγριοραδίκι
Τα φύλλα του φτιάχνονται σε βραχιόλι και φοριούνται σε άρρωστο για να προσκαλέσουν τα καλόβουλα ξωτικά να τον βοηθήσουν.

Άνηθος – Δεντρολίβανο – Όλα τα κακτοειδή
Απωθούν όλων των ειδών τα αερικά.

Αντίρρινο
Προσελκύει Ξωτικά που θα σε προστατέψουν από κακόβουλα πνεύματα και από κατάρες. Επίσης, φοριέται σαν φυλαχτό για να προσελκύσει τον θαυμασμό.

Αρκουδοπούρναρο ή Λιόπρινο
Προσελκύει Νεράιδες που προσφέρουν καλή τύχη και που προστατεύουν από αρνητικές δυνάμεις. Για κάποιες δοξασίες, συμβολίζει την Ζωή, την Μακροβιότητα και την Δημιουργικότητα.

Αφροξυλιά ή Κουφοξυλιά
Ιερό δέντρο για όλα τα Ξωτικά. Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο του για προστασία από τα μάγια. Για μερικές όμως παραδόσεις, θεωρείται πολύ κακή τύχη να φέρεις κλαδί Αφροξυλιάς μέσα στο σπίτι.

Βατομουριά
Οι μικρές Νεράιδες και τα Ξωτικά αρέσκονται να κοιμούνται μέσα στο πυκνό φύλλωμά της.

Βελανιδιά
Είναι το σπίτι μιας φυλής Ξωτικών που λέγονται «Βελανιδάνθρωποι» ή «Βελανιδοπαίδια». Εάν τύχει και δείς κανένα από αυτά και σου προσφέρει ένα βελανίδι για να το φας, μην το φας! Είναι δηλητηριασμένο.

Βίγκα ή Αγριολίτσα
Προσελκύει αερικά που αρέσκονται να κάνουν μάγια αγάπης. Τα φύλλα της επίσης, μασιούνται για να ανανεώσουν μια «κουρασμένη» αγάπη.

Βιολέτα
Ιερό λουλούδι για όλα τα αερικά. Μάζεψε βιολέτες την Άνοιξη για καλή τύχη ή φύτεψε βιολέτες στον κήπο για να προσελκύσεις καλόβουλα Ξωτικά που, αν σε συμπαθήσουν, θα σε ευλογήσουν με καλή υγεία και λεφτά.

Γαλατσίδα ή Ζόχος
Φυτεύεται σε κήπους για να ελκύσει τις μικρές Νεράιδες. Αποξηραίνεται και προστίθεται στα ονειρομαξιλάρια για να έρχονται τα αερικά στα όνειρά μας. Η παράδοση επίσης λέει, ότι το Φθινόπωρο που οι σπόροι του φυτού σκάνε και πετάνε εδώ κι εκεί (οι λεγόμενοι «κλέφτες»), αν πιάσεις έναν «κλέφτη» και μετά τον αφήσεις, θα σου εκπληρωθεί μια ευχή.

Γαρδένια
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν προστασία στα μωρά. Επίσης, αν σε συμπαθήσουν, θα σου χαρίσουν ψυχικές δυνάμεις και εσωτερική γαλήνη.

Γαρύφαλλο
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή ενεργειακή ισορροπία και «καθαρίζουν» τον χώρο από τις αρνητικές δυνάμεις.

Γιασεμί
Προσελκύει Νεράιδες που χαρίζουν διαύγεια πνεύματος και όμορφα, γαλήνια όνειρα.

Γκύ ή Ιξός
Το ιερό φυτό των Δρυίδων. Συλλέγεται κατά το θερινό ηλιοστάσιο και χρησιμοποιείται σε γητείες της Νεραϊδομαγείας για να τις ενδυναμώσει.

Θυμάρι
Αποξηραμένο σκορπάται μπροστά από την εξώπορτα και στα παράθυρα του σπιτιού, για να προσκαλέσει αερικά στο σπίτι. Επίσης, φτιάχνονται φυλαχτά με θυμάρι και φοριούνται για να ενδυναμώσουν τις ικανότητες του ατόμου να δει αερικά.

Ινούλα
Η ρίζα της διασκορπίζεται σε κήπους σπιτιών για να προσκαλέσουν την Σίντε (Νηρηίδα Κέλτικης παράδοσης). Επίσης, προστίθεται σε γητείες για να εξασφαλιστεί η ευλογία των Νεράιδων.

Καμπανούλες
Οι κήποι που έχουν λουλούδια Καμπανούλες, ελκύουν τις Νεράιδες για να στήσουν χορό. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν περπατάμε ανάμεσα σε άγριες Καμπανούλες, γιατί δεν αποκλείεται να πατήσουμε μέσα σε Νεραϊδόκυκλο. Αν φοράς ένα βραχιόλι από Καμπανούλες, ελκύεις τα καλόβουλα αερικά για να σου χαρίσουν καλή τύχη.

Καρπός Σαμπούκου
Χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί κρασί που αγαπούν πολύ τα αερικά και τα ελκύει. Αποξηραμένοι οι καρποί καίγονται σε υπαίθρια φωτιά για να προσκαλεστεί ο Βασιλιάς των Ξωτικών.

Κορακόχορτο ή Χελιδονόχορτο
Φυτεύεται έξω από την κεντρική πόρτα σπιτιού για να σημάνει ότι οι Νεράιδες είναι ευπρόσδεκτες στο σπίτι. Αποξηραμένα κλαδάκια του φυτού, μπαίνουν σε φυλαχτά για να έχουν την ευλογία των Νεράιδων. Λέγεται επίσης ότι τα Ξωτικά φτιάχνουν τα καπελάκια και τα γαντάκια τους από τα φύλλα αυτού του φυτού.

Κυπαρίσσι
Προσελκύει Δρυάδες που προσφέρουν προστασία, αλλά και που θα καταραστούν με κακή τύχη και ασθένειες όποιον κόψει το δέντρο.

Κωδωνίσκος
Προσελκύει αερικά που σε μαγεύουν με γητείες που αναγκάζουν να λες πάντα την αλήθεια!

Λύθρο ή Λυσιμαχία
Απωθεί τα κακόβουλα αερικά.

Μάραθος
Σπόροι Μάραθου χωμένοι στις κλειδαρότρυπες εμποδίζουν την είσοδο των κακόβουλων αερικών στο δωμάτιο.

Μαργαρίτα
Ιερό και αγαπημένο λουλούδι των Δρυάδων.

Μηλιά
Το ιερό δέντρο για την Σίντε. Μήλα προσφέρονται από τους γεωργούς κάθε χρόνο στα καλόβουλα αερικά για να ευλογήσουν την ερχόμενη σοδιά τους.

Μπερκιά ή Κράταιγος ή ο γνωστός «Μάης»
Ιερό και αγαπημένο δέντρο για Νεράιδες και Ξωτικά. Εάν πληγωθεί ή καταστραφεί από κάποιον, λαμβάνεται ως μέγιστη προσβολή και δεν αποκλείεται να εκδικηθούν με κατάρες για κακή τύχη. Λέγεται ότι αν καθίσεις με την πλάτη σου στον κορμό του την ημέρα της Πρωτομαγιάς ή την ημέρα του θερινού Ηλιοστάσιου, θα σε επισκεφτούν μικρές Νεράιδες.

Νεραγκούλα ή Ανδελόχορτο
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή υγεία και αυτοπεποίθηση.

Νούφαρα
Προσελκύουν Νηρηίδες και μικρές Νεράιδες. Τα λευκά νούφαρα τα φορούν γυναίκες για να προστατευτούν από ανεπιθύμητες γητείες αγάπης.

Πανσές
Στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυχτός», το Ξωτικό Όμπερον χρησιμοποίησε τον χυμό από Πανσέ για να ρίξει στα μάτια των πρωταγωνιστών και να τους κάνει να ερωτευτούν τρελά τον πρώτο που θα δουν μόλις ξυπνήσουν. Αυτή η «έμπνευση» του Σαίξπηρ, είναι παρμένη από την Κέλτικη Νεραϊδομαγεία που χρησιμοποιεί έλαιο Πανσέ για γητείες αγάπης.

Παπαρούνα
Ελκύει τις μικρές Νεράιδες στα όνειρα. Προστίθεται αποξηραμένη σε ονειρομαξιλάρια.

Πασχαλιά
Το άρωμά της ελκύει τα αερικά και τα ευχαριστεί.

Πασχαλίτσα
Χρησιμοποιείται σε γητείες πλούτου της Νεραϊδομαγείας.

Πεύκο
Ιερό για όλα τα Ξωτικά. Το άρωμά του προσελκύει Ξωτικά που προσφέρουν απελευθέρωση από άδικες τύψεις. Είναι επίσης το Ιερό δέντρο του Ποσειδώνα και του Πάνα.

Πηγουνιά
Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται για να προφυλάξουν τα μωρά από τα κακόβουλα αερικά. Μια γιρλάντα φτιάχνεται από τους σπόρους και τοποθετείται γύρω από την κούνια του μωρού.

Πριμούλα
Φυτεύεται στον κήπο ή φτιάχνεται γιρλάντα με τα αποξηραμένα άνθη και κρεμιέται στην εξώπορτα σπιτιού, για να ελκύσει Νεράιδες. Η παράδοση λέει ότι πρέπει να φροντίζεις πολύ την Πριμούλα που μεγαλώνει στον χώρο σου, οι Νεράιδες θα το λάβουν ως μεγάλη προσβολή αν την αφήσεις αφρόντιστη και πεθάνει. Για να αφιερώσεις το φυτό σου στις Νεράιδες και να τις ευχαριστήσεις, δέσε μια ροζ κορδέλα γύρω από την γλάστρα.

Ρείκι
Χρησιμοποιείται για να ανοίξει Πύλη μεταξύ αυτού του κόσμου και του Νεραϊδόκοσμου. Γίνονται επίσης προσφορές αυτού του φυτού την Πρωτομαγιά στα καλόβουλα αερικά, για να έρθουν και να ευλογήσουν με καλή τύχη το σπίτι.

Σημύδα
Για μερικές παραδόσεις είναι ένα από τα αγαπημένα δέντρα των Νηρηίδων, και ξεκουράζονται στην σκιά του την Άνοιξη. Επίσης συμβολίζει τον Ήλιο και την Σελήνη. Κάποιες δοξασίες αναφέρουν ότι η Σημύδα είναι η μητέρα της Βελανιδιάς. Για άλλες όμως παραδόσεις, είναι το σπίτι κακόβουλων αερικών, που καμιά φορά αγγίζουν τους περαστικούς με τα κλαδιά, αφήνοντας ένα λευκό σημάδι στο σώμα στο σημείο που ακούμπησαν, και λέγεται ότι ο άνθρωπος αυτός τρελαίνεται.

Σορβιά
Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο της για προστασία από τα μάγια και τα κακόβουλα αερικά. Κάδοι από Σορβιά φτιάχνονται και γεμίζονται με βούτυρο για να προσελκύσουν τα Ξωτικά.

Ταγέτης ή Κατιφές
Φτιάχνεται μαρμελάδα που θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά για μερικά αερικά.

Τοματιά
Απωθεί όλα τα αερικά.

Τριαντάφυλλο
Ελκύει τις μικρές Νεράιδες, ιδιαίτερα τα άγρια τριαντάφυλλα. Τα πέταλα χρησιμοποιούνται σε γητείες αγάπης της Νεραϊδομαγείας.

Τριφύλλι
Όλα τα είδη Τριφυλλιού είναι ιερά για τα ξωτικά και τα ελκύουν. Για να προσκαλέσεις ένα ξωτικό, τοποθετείς 7 άνθη σιταριού πάνω σε ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Για να διαλυθούν μάγια από κακόβουλα αερικά, χρησιμοποιείται το τετράφυλλο τριφύλλι.

Τσαπουρνιά
Προστατεύεται από Δρυάδες, και κατά την Κέλτικη παράδοση, από την Lunantishee (Κέλτικη Δρυάδα).

Φλαμουριά
Ιερό δέντρο για όλα τα αερικά. Ήταν έθιμο των Δρυίδων να περνούν τα ασθενικά παιδιά ανάμεσα από Φλαμουριές που είχαν διχαστεί από κεραυνό. Μετά δέναν ξανά τα 2 μέρη του δέντρου. Αν το δέντρο μεγάλωνε δυνατό και ίσιο, το παιδί θα μεγάλωνε δυνατό επίσης. Επίσης, σε μερικές περιοχές τις Ευρώπης κρεμάνε μια τούφα από τα μαλλιά τους δεμένα με πράσινη κορδέλα σε Φλαμουριά, σαν δώρο στις Δρυάδες για να τους εκπληρώσουν μια ευχή.

Φουντουκιά και Πλατάνι
Ιδιαίτερα αγαπημένα δέντρα για Νύμφες και κυρίως Νηρηίδες. Τα απομονωμένα και ήσυχα σημεία κοντά σε ρυάκι ή ποτάμι, με γύρω τους Φουντουκιές ή/και Πλατάνια, είναι τόποι συγκέντρωσής τους.

Οι παραδόσεις αναφέρουν κάποια φυτά, λουλούδια και δέντρα που αγαπούν τα αερικά, που τα ελκύουν, που θεωρούνται ιερά γι’ αυτά, που μπορούν να παρασκευάσουν φαγητά και ποτά που αγαπούν τα αερικά κλπ. Τα αναφέρω με αλφαβητική σειρά:

Αγγελική
Προστατεύει από τα κακόβουλα αερικά.

Αγριοραδίκι
Τα φύλλα του φτιάχνονται σε βραχιόλι και φοριούνται σε άρρωστο για να προσκαλέσουν τα καλόβουλα ξωτικά να τον βοηθήσουν.

Άνηθος – Δεντρολίβανο – Όλα τα κακτοειδή
Απωθούν όλων των ειδών τα αερικά.

Αντίρρινο
Προσελκύει Ξωτικά που θα σε προστατέψουν από κακόβουλα πνεύματα και από κατάρες. Επίσης, φοριέται σαν φυλαχτό για να προσελκύσει τον θαυμασμό.

Αρκουδοπούρναρο ή Λιόπρινο
Προσελκύει Νεράιδες που προσφέρουν καλή τύχη και που προστατεύουν από αρνητικές δυνάμεις. Για κάποιες δοξασίες, συμβολίζει την Ζωή, την Μακροβιότητα και την Δημιουργικότητα.

Αφροξυλιά ή Κουφοξυλιά
Ιερό δέντρο για όλα τα Ξωτικά. Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο του για προστασία από τα μάγια. Για μερικές όμως παραδόσεις, θεωρείται πολύ κακή τύχη να φέρεις κλαδί Αφροξυλιάς μέσα στο σπίτι.

Βατομουριά
Οι μικρές Νεράιδες και τα Ξωτικά αρέσκονται να κοιμούνται μέσα στο πυκνό φύλλωμά της.

Βελανιδιά
Είναι το σπίτι μιας φυλής Ξωτικών που λέγονται «Βελανιδάνθρωποι» ή «Βελανιδοπαίδια». Εάν τύχει και δείς κανένα από αυτά και σου προσφέρει ένα βελανίδι για να το φας, μην το φας! Είναι δηλητηριασμένο.

Βίγκα ή Αγριολίτσα
Προσελκύει αερικά που αρέσκονται να κάνουν μάγια αγάπης. Τα φύλλα της επίσης, μασιούνται για να ανανεώσουν μια «κουρασμένη» αγάπη.

Βιολέτα
Ιερό λουλούδι για όλα τα αερικά. Μάζεψε βιολέτες την Άνοιξη για καλή τύχη ή φύτεψε βιολέτες στον κήπο για να προσελκύσεις καλόβουλα Ξωτικά που, αν σε συμπαθήσουν, θα σε ευλογήσουν με καλή υγεία και λεφτά.

Γαλατσίδα ή Ζόχος
Φυτεύεται σε κήπους για να ελκύσει τις μικρές Νεράιδες. Αποξηραίνεται και προστίθεται στα ονειρομαξιλάρια για να έρχονται τα αερικά στα όνειρά μας. Η παράδοση επίσης λέει, ότι το Φθινόπωρο που οι σπόροι του φυτού σκάνε και πετάνε εδώ κι εκεί (οι λεγόμενοι «κλέφτες»), αν πιάσεις έναν «κλέφτη» και μετά τον αφήσεις, θα σου εκπληρωθεί μια ευχή.

Γαρδένια
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν προστασία στα μωρά. Επίσης, αν σε συμπαθήσουν, θα σου χαρίσουν ψυχικές δυνάμεις και εσωτερική γαλήνη.

Γαρύφαλλο
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή ενεργειακή ισορροπία και «καθαρίζουν» τον χώρο από τις αρνητικές δυνάμεις.

Γιασεμί
Προσελκύει Νεράιδες που χαρίζουν διαύγεια πνεύματος και όμορφα, γαλήνια όνειρα.

Γκύ ή Ιξός
Το ιερό φυτό των Δρυίδων. Συλλέγεται κατά το θερινό ηλιοστάσιο και χρησιμοποιείται σε γητείες της Νεραϊδομαγείας για να τις ενδυναμώσει.

Θυμάρι
Αποξηραμένο σκορπάται μπροστά από την εξώπορτα και στα παράθυρα του σπιτιού, για να προσκαλέσει αερικά στο σπίτι. Επίσης, φτιάχνονται φυλαχτά με θυμάρι και φοριούνται για να ενδυναμώσουν τις ικανότητες του ατόμου να δει αερικά.

Ινούλα
Η ρίζα της διασκορπίζεται σε κήπους σπιτιών για να προσκαλέσουν την Σίντε (Νηρηίδα Κέλτικης παράδοσης). Επίσης, προστίθεται σε γητείες για να εξασφαλιστεί η ευλογία των Νεράιδων.

Καμπανούλες
Οι κήποι που έχουν λουλούδια Καμπανούλες, ελκύουν τις Νεράιδες για να στήσουν χορό. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν περπατάμε ανάμεσα σε άγριες Καμπανούλες, γιατί δεν αποκλείεται να πατήσουμε μέσα σε Νεραϊδόκυκλο. Αν φοράς ένα βραχιόλι από Καμπανούλες, ελκύεις τα καλόβουλα αερικά για να σου χαρίσουν καλή τύχη.

Καρπός Σαμπούκου
Χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί κρασί που αγαπούν πολύ τα αερικά και τα ελκύει. Αποξηραμένοι οι καρποί καίγονται σε υπαίθρια φωτιά για να προσκαλεστεί ο Βασιλιάς των Ξωτικών.

Κορακόχορτο ή Χελιδονόχορτο
Φυτεύεται έξω από την κεντρική πόρτα σπιτιού για να σημάνει ότι οι Νεράιδες είναι ευπρόσδεκτες στο σπίτι. Αποξηραμένα κλαδάκια του φυτού, μπαίνουν σε φυλαχτά για να έχουν την ευλογία των Νεράιδων. Λέγεται επίσης ότι τα Ξωτικά φτιάχνουν τα καπελάκια και τα γαντάκια τους από τα φύλλα αυτού του φυτού.

Κυπαρίσσι
Προσελκύει Δρυάδες που προσφέρουν προστασία, αλλά και που θα καταραστούν με κακή τύχη και ασθένειες όποιον κόψει το δέντρο.

Κωδωνίσκος
Προσελκύει αερικά που σε μαγεύουν με γητείες που αναγκάζουν να λες πάντα την αλήθεια!

Λύθρο ή Λυσιμαχία
Απωθεί τα κακόβουλα αερικά.

Μάραθος
Σπόροι Μάραθου χωμένοι στις κλειδαρότρυπες εμποδίζουν την είσοδο των κακόβουλων αερικών στο δωμάτιο.

Μαργαρίτα
Ιερό και αγαπημένο λουλούδι των Δρυάδων.

Μηλιά
Το ιερό δέντρο για την Σίντε. Μήλα προσφέρονται από τους γεωργούς κάθε χρόνο στα καλόβουλα αερικά για να ευλογήσουν την ερχόμενη σοδιά τους.

Μπερκιά ή Κράταιγος ή ο γνωστός «Μάης»
Ιερό και αγαπημένο δέντρο για Νεράιδες και Ξωτικά. Εάν πληγωθεί ή καταστραφεί από κάποιον, λαμβάνεται ως μέγιστη προσβολή και δεν αποκλείεται να εκδικηθούν με κατάρες για κακή τύχη. Λέγεται ότι αν καθίσεις με την πλάτη σου στον κορμό του την ημέρα της Πρωτομαγιάς ή την ημέρα του θερινού Ηλιοστάσιου, θα σε επισκεφτούν μικρές Νεράιδες.

Νεραγκούλα ή Ανδελόχορτο
Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή υγεία και αυτοπεποίθηση.

Νούφαρα
Προσελκύουν Νηρηίδες και μικρές Νεράιδες. Τα λευκά νούφαρα τα φορούν γυναίκες για να προστατευτούν από ανεπιθύμητες γητείες αγάπης.

Πανσές
Στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυχτός», το Ξωτικό Όμπερον χρησιμοποίησε τον χυμό από Πανσέ για να ρίξει στα μάτια των πρωταγωνιστών και να τους κάνει να ερωτευτούν τρελά τον πρώτο που θα δουν μόλις ξυπνήσουν. Αυτή η «έμπνευση» του Σαίξπηρ, είναι παρμένη από την Κέλτικη Νεραϊδομαγεία που χρησιμοποιεί έλαιο Πανσέ για γητείες αγάπης.

Παπαρούνα
Ελκύει τις μικρές Νεράιδες στα όνειρα. Προστίθεται αποξηραμένη σε ονειρομαξιλάρια.

Πασχαλιά
Το άρωμά της ελκύει τα αερικά και τα ευχαριστεί.

Πασχαλίτσα
Χρησιμοποιείται σε γητείες πλούτου της Νεραϊδομαγείας.

Πεύκο
Ιερό για όλα τα Ξωτικά. Το άρωμά του προσελκύει Ξωτικά που προσφέρουν απελευθέρωση από άδικες τύψεις. Είναι επίσης το Ιερό δέντρο του Ποσειδώνα και του Πάνα.

Πηγουνιά
Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται για να προφυλάξουν τα μωρά από τα κακόβουλα αερικά. Μια γιρλάντα φτιάχνεται από τους σπόρους και τοποθετείται γύρω από την κούνια του μωρού.

Πριμούλα
Φυτεύεται στον κήπο ή φτιάχνεται γιρλάντα με τα αποξηραμένα άνθη και κρεμιέται στην εξώπορτα σπιτιού, για να ελκύσει Νεράιδες. Η παράδοση λέει ότι πρέπει να φροντίζεις πολύ την Πριμούλα που μεγαλώνει στον χώρο σου, οι Νεράιδες θα το λάβουν ως μεγάλη προσβολή αν την αφήσεις αφρόντιστη και πεθάνει. Για να αφιερώσεις το φυτό σου στις Νεράιδες και να τις ευχαριστήσεις, δέσε μια ροζ κορδέλα γύρω από την γλάστρα.

Ρείκι
Χρησιμοποιείται για να ανοίξει Πύλη μεταξύ αυτού του κόσμου και του Νεραϊδόκοσμου. Γίνονται επίσης προσφορές αυτού του φυτού την Πρωτομαγιά στα καλόβουλα αερικά, για να έρθουν και να ευλογήσουν με καλή τύχη το σπίτι.

Σημύδα
Για μερικές παραδόσεις είναι ένα από τα αγαπημένα δέντρα των Νηρηίδων, και ξεκουράζονται στην σκιά του την Άνοιξη. Επίσης συμβολίζει τον Ήλιο και την Σελήνη. Κάποιες δοξασίες αναφέρουν ότι η Σημύδα είναι η μητέρα της Βελανιδιάς. Για άλλες όμως παραδόσεις, είναι το σπίτι κακόβουλων αερικών, που καμιά φορά αγγίζουν τους περαστικούς με τα κλαδιά, αφήνοντας ένα λευκό σημάδι στο σώμα στο σημείο που ακούμπησαν, και λέγεται ότι ο άνθρωπος αυτός τρελαίνεται.

Σορβιά
Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο της για προστασία από τα μάγια και τα κακόβουλα αερικά. Κάδοι από Σορβιά φτιάχνονται και γεμίζονται με βούτυρο για να προσελκύσουν τα Ξωτικά.

Ταγέτης ή Κατιφές
Φτιάχνεται μαρμελάδα που θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά για μερικά αερικά.

Τοματιά
Απωθεί όλα τα αερικά.

Τριαντάφυλλο
Ελκύει τις μικρές Νεράιδες, ιδιαίτερα τα άγρια τριαντάφυλλα. Τα πέταλα χρησιμοποιούνται σε γητείες αγάπης της Νεραϊδομαγείας.

Τριφύλλι
Όλα τα είδη Τριφυλλιού είναι ιερά για τα ξωτικά και τα ελκύουν. Για να προσκαλέσεις ένα ξωτικό, τοποθετείς 7 άνθη σιταριού πάνω σε ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Για να διαλυθούν μάγια από κακόβουλα αερικά, χρησιμοποιείται το τετράφυλλο τριφύλλι.

Τσαπουρνιά
Προστατεύεται από Δρυάδες, και κατά την Κέλτικη παράδοση, από την Lunantishee (Κέλτικη Δρυάδα).

Φλαμουριά
Ιερό δέντρο για όλα τα αερικά. Ήταν έθιμο των Δρυίδων να περνούν τα ασθενικά παιδιά ανάμεσα από Φλαμουριές που είχαν διχαστεί από κεραυνό. Μετά δέναν ξανά τα 2 μέρη του δέντρου. Αν το δέντρο μεγάλωνε δυνατό και ίσιο, το παιδί θα μεγάλωνε δυνατό επίσης. Επίσης, σε μερικές περιοχές τις Ευρώπης κρεμάνε μια τούφα από τα μαλλιά τους δεμένα με πράσινη κορδέλα σε Φλαμουριά, σαν δώρο στις Δρυάδες για να τους εκπληρώσουν μια ευχή.

Φουντουκιά και Πλατάνι
Ιδιαίτερα αγαπημένα δέντρα για Νύμφες και κυρίως Νηρηίδες. Τα απομονωμένα και ήσυχα σημεία κοντά σε ρυάκι ή ποτάμι, με γύρω τους Φουντουκιές ή/και Πλατάνια, είναι τόποι συγκέντρωσής τους.

http://www.youtube.com/watch?v=r3O3uRj60mE&eurl=http://209.85.129.132/search?q=cache:DSDZFjtq33QJ:neraidokosmos1.wordpress.com/2008/04/16/afierom/+%CE%A0%CEiurl=http://i3.ytimg.com/vi/r3O3uRj60mE/hqdefault.jpg




Οι νεράιδες δεν θέλουν να γίνονται αντικείμενο προσοχής
και απεχθάνονται οποιαδήποτε επέμβαση στην ζωή τους κι αυτούς που
το κάνουν τους τιμωρούν.

Λατρεύουν την τάξη και την καθαριότητα

Οι νεράιδες εμφανίζονται και κρύβονται μέσα σε μια λαμπερή αχλύ
που κατασκευάζουν με τις μαγικές τους δυνάμεις

Πολλές φορές βοηθούν τους ανθρώπους,
εμφανίζονται ξαφνικά εμπρός τους και δίνουν λύσεις με τα μαγικά τους
σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν είναι ορατές σε όλους τους ανθρώπους, λίγοι έχουν το χάρισμα να τις βλέπουν.
Συμφωνα με τις παραδόσεις μόνο οι σαββατογεννημένοι και οι “αλαφροΐσκιωτοι” μπορούν να τις αντιλαμβάνονται και να τις βλέπουν να χορεύουν!!!


Μπορείτε να κρατήσετε μυστικό; Οι νεράιδες υπάρχουν!
Και βεβαία υπάρχουν παντού: στο σπίτι σας, στους κήπους, στα λιβάδια, στα πάρκα…
Λατρεύουν τα δέντρα και τα λουλούδια και συχνά κρύβονται σε μαγικά δάση.

Με λίγη τύχη, μπορεί να δείτε φευγαλέα μια νεράιδα να χορεύει όταν έχει πανσέληνο ή την παραμονή του θερινού ηλιοστασίου. Μπορεί επίσης να τη δείτε να πετάει ανέμελα μέσα στον κόσμο των ανθρώπων.

Να ξέρετε όμως ότι οι νεράιδες αποκαλύπτονται μονό σε όσους πιστεύουν αληθινά σε αυτές.

Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να τις δείτε, θα πρέπει πρώτα να πιστέψετε ότι υπάρχουν. Μην είστε λοιπόν δύσπιστοι και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τον υπέροχο κόσμο των νεράιδων...

Τι είναι οι νεράιδες;

Όταν η πανσέληνος εμφανίζεται στον ουρανό, οι νεράιδες πέφτουν προς τη Νεραιδοχώρα ακολουθώντας το ασημένιο φως της. Η Νεραιδοχώρα είναι ο τόπος οπού ζουν οι νεράιδες όταν δεν βρίσκονται στον κόσμο των ανθρώπων. Κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς είναι αυτή η χωρά, όμως πολλοί πιστεύουν ότι για να πάει κάποιος εκεί κάποιος θα πρέπει να ακολουθήσει το φως του φεγγαριού.

Η Νεραιδοχώρα είναι ένα μαγικό βασίλειο που θυμίζει λίγο τον κόσμο μας. Εκεί ζουν νεαρές και ηλικιωμένες νεράιδες, κηπουροί και ράφτες, δασκάλες και φουρνάρηδες.

Λέγεται ότι το αγαπημένο φαγητό των νεράιδων είναι το νεραιδένιο κέικ που φτιάχνεται με γάλα και μελί. Όλες οι νεράιδες αγαπούν τη μουσική και είναι καλές στην κατασκευή μουσικών οργάνων και στο τραγούδι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι νεράιδες είναι μικρά μαγικά πλάσματα με αραχνοΰφαντα φτερά. Όμως οι νεράιδες έχουν πολλές μορφές. Μερικές μοιάζουν ακόμα και με ζωάκια. Πάντως, οποία μορφή κι αν έχουν, οι νεράιδες διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και μπορούν να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Οι νεράιδες των παραμυθιών

Γνωρίζουμε πολλά για τις νεράιδες από τα παραμυθία. Συνήθως είναι καλές, όπως οι νεράιδα νονά της Σταχτοπούτας, που τη βοήθησε να πάει στον χορό. Όμως υπάρχουν και κακές νεράιδες.
Η Ωραία Κοιμωμένη πηρέ στη βάφτιση της υπέροχα δώρα από τις νεράιδες νονές της, όμως μια κακία νεράιδα εμφανίστηκε και την καταράστηκε να πεθάνει. Ευτυχώς, μια άλλη νεράιδα χρησιμοποίησε τη μαγική της δύναμη, ώστε η πριγκίπισσα απλώς να πέσει σε ύπνο βαθύ. Έπειτα από χρονιά ένας όμορφος πρίγκιπας ξύπνησε την Ωραία Κοιμωμένη όταν, μαγεμένος από την ομορφιά της, τη φίλησε.
Στο παραμύθι του Πίτερ Παν η Τίννκερμπελ αφηνει παντα πισω της ιχνη από νεραιδόσκονη. Η Γουέντι, ο Μάικλ και ο Τζόν ανακαλύπτουν ότι χάρη στη νεραιδόσκονη μπορούν να πετάξουν!
Δε θα ήταν ωραία να είχατε κι εσείς τη δική σας νεράιδα για να σας προσέχει;



Χρήσιμες νεράιδες

Κάθε νεράιδα έχει μια δουλειά να κάνει. Οι νεράιδες των δοντιών αφήνουν τη νύχτα τα δωράκια κάτω από το μαξιλάρι των παιδιών σε αντάλλαγμα με τα βρεφικά τους δοντάκια, που τα xχρησιμοποιούν για να φτιάχνουν άστρα.
Οι νεράιδες των δασών φροντίζουν τα φυτά, τα δέντρα και τα ζώα του δάσους. Την επόμενη φορά που θα κάνετε βόλτα στο δάσος, να προσέχετε που πάτε, μπορεί να πατήσετε κατά λάθος μια νεράιδα!
Οι νεράιδες του νερού προστατεύουν όλα τα φυτά και τα ζώα που ζουν σε ποταμιά, ρυάκια και λίμνες. Αν σταλθείτε διπλά σε ένα ποτάμι ή ένα ρυάκι, μπορεί να ακούσετε το κελαρυστό γέλιο μιας νεράιδας του νερού.
Οι σπιτικές νεράιδες ζουν στο σπίτι μας. Αν και είναι μικροσκοπικές, βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Είναι καλόκαρδες, αλλα καμιά φορά γίνονται σκανταλιάρες: έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιος πηρέ τις κάλεσες σας που δεν μπορείτε να βρείτε;

Ο χορός των νεράιδων

Στις νεράιδες αρέσουν πολύ οι γιορτές και η διασκέδαση. Η αγαπημένη γιορτή τους είναι ο Χορός του Μαΐου που οργανώνουν κάθε χρόνο την Πρωτομαγιά ο Νεραιδοβασιλιάς και η Νεραιδοβασίλισσα.
Νεράιδες από όλη τη Νεραιδοχώρα συγκεντρώνονται σε ένα μαγικό ξέφωτο για να υποδεχτούν το καλοκαίρι. Παίζουν μουσική, χορεύουν και γελούν. Όλες φορούν τις ομορφότερες τουαλέτες τους και χορεύουν μέχρι το πρωί. Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα στη Νεραιδοχώρα.
Τώρα που μάθατε περισσότερα για τις νεράιδες, γιατί δεν ψάχνετε να βρείτε μια; Αν πραγματικά πιστεύετε σ’ αυτές, μπορεί να τις βρείτε εκεί που δεν το περιμένετε. Ίσως να συναρτήσετε μια στο δωμάτιο σας η καθώς θα κάνετε βόλτα στον κήπο. Ποιος ξέρει, ίσως η τύχη να σας χαμογελάσει…





http://www.faery.gr/?p=3




μια προσσέγιση απο τη λαογραφια
Δράκοντες
Οι δράκοντες είναι μυθικά τέρατα που κατέχουν τα νερά των πηγών (Δρακονέρια). Μύθοι για το δράκο που εμποδίζει τη χρήση του νερού και τον ήρωα που τον σκοτώνει υπάρχουν σε πολλούς λαούς και θρησκείες. Στη χριστιανική θρησκεία τέτοιος ήρωας είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Άλλες φορές τα στοιχειά των ποταμών παρουσιάζονται πολύ ευαίσθητα και ρομαντικά. Ένα δημοτικό τραγούδι αναφέρει:



«Κόρη ξανθή τραγούδαγε σε πέτρινο γεφύρι
και από το χλιβερό σκοπό, το χλιβερό τραγούδι,
και το γεφύρι ράγισε και το ποτάμι στάθει

και το στοιχειό του ποταμού στην άκρη επετάχθει
κι ένας διαβάτης φώναξε από πέρα από τη ράχη
Αλλαξε κόρη τον ηχό και πες άλλο τραγούδι
για να κινήσει ο ποταμός, να σμίξει το γεφύρι
και το στοιχειό του ποταμού στον τόπο του να πάει».


Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Πελοπόννησος, νησιά του Αιγαίου) πιστεύεται ότι το νερό κοιμάται μία ώρα τη νύχτα. Όποιος θέλει να πιει πρέπει να το ξυπνήσει ταράσσοντάς το απαλά με το χέρι του, αλλιώς το νερό αγανακτεί και του παίρνει το νου.
Η μαγεία του νερού
Ως αέναη πηγή ζωής, το νερό συνδέθηκε με την έννοια της αθανασίας. Του αποδόθηκαν μαντικές ιδιότητες (Έθιμο του Κλήδονα) και η χρήση του στα διάφορα στάδια της ζωής του ανθρώπου απέβλεπε στην κάθαρση και προσέβλεπε στην εξιλαστήρια δύναμή του. Έτσι:
Την ώρα του τοκετού ρίχνουν νερό στην επίτοκο, για να κυλήσει το μωρό «σαν νερό».
Μετά το γάμο, η νύφη κάνει το «κέρασμα της βρύσης», προσφέρει δηλαδή στη βρύση ψωμί ή καρπούς, για να εξευμενίσει τις δυνάμεις του νερού.
Στο θάνατο, χύνεται όλο το νερό του σπιτιού για να ξεπλύνουν το μίασμα του θανάτου και όσοι μετέχουν στην κηδεία πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους.
Το νερό της λησμονιάς πίνουν οι νεκροί για να ξεχάσουν τον απάνω κόσμο.
Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις καταδεικνύουν την πανταχού παρουσία του ζωοποιού χθόνιου δώρου.





το ασχημο ομως με τη λαογραφια είναι οτι μπερδεύει πολλες εννοιες

Recent Posts

Hosting Directory ή 2Fast Directory Ελληνικος καταλογος Internet με επιλεγμενα links Review ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ

Zoogle.gr

TRANSLATE THIS PAGE TO YOUR LUNGUAGE Άδεια Creative Commons
Οποιαδήποτε ανάρτηση επιτρέπεται η αντιγραφή της μόνο αυτούσια και με την προυπόθεση ότι θα υπάρχει ενεργό λινκ του wwwmythsandlegends.blogspot.com Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα . Tweety Blogs
Το μοναδικό στο ελληνικό web με ζωντανή ροή ενημέρωσης, αποκλειστικά από Βlogs !
Top