Πέμπτη 26 Μαΐου 2011
0 comments

ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ

1:51 π.μ.



Ο Μυρμιδών ήταν γιός του Δία και της Ευριμέδουσας. Οι απογονί του οι Αιγινίτες μετανάστευσαν κάποτε στην Θεσσαλική Φθιώτιδα . Έλαβαν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Τροίας με αρχηγό τον Αχιλλέα. Σύμφωνα με μια παλαιότερη παράδοση όταν έπεσε λοιμος στην Αίγινα ,ο Αίακος παρακάλεσε το Δία να μεταμορφωθούν οι κάτοικοι του χωριού σε μυρμήγκια για να έχουν ελάχιστη ανάγκη σε φαγητό. Σύμφωνα με άλλη παράδοση ο Δίας μεταμορφώθηκε σε μυρμήγκι για να αποπλανήσει την Ευρυμέδουσα.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Καταγόταν απο το γένος του Δία. Γεννήθηκε στη Φθία της Θεσσαλίας Πατέρας του ήταν ο Πηλέας και μητέρα του η θέτιδα.Επειδή η μητέρα του ήθελε να τον κάνει αθάνατο συμφωνα με τη παράδοση τον φούρνιζε κάθε φορά που ζύμωνε ψωμί. < το πως ακριβώς ηταν και θα είναι ένα μυστήριο αυτό είναι εκλαικεθμένη εκδοχή της αθανασίας κατά τη γνώμη μου > ενώ τον κρατούσε από τη φτέρνα. Στο δέυτερο στάδιο τον έλουζε στα φονικά νερά της Στυγός για να τον σκληραγωγήσει είχε το προσωνύμιο πυρίσων επειδή δεν πάθενε τπτ με τη φωτιά. Ο Αχιλλέας μεγάλωσε κοντά στο κένταυρο Χείρωνα που ζούσε στο Πήλιο. Η γυναίκα του κεντάυρου Φίλυρα και η μητέρα του Χαρεικλώ τον φρόντιζαν ενώ ο ίδιος ο κένταυρος τον μύισε στισ τέχνες και τα γράμματα και στις πολεμικές τέχνες , ο κένταυρος τον ονόμασε Αχιλλέα επειδή έλυε τα άγχη. Μεγάλωσε ο Αχιλλέας και έγινε πάρα πολύ όμορφος περιγραφες για θεική ομορφία με μπάσα επιβλιτική καθαρή φωνή μάτια που έλαμπαν και μαλλιά κατάξανθα. η ανδρεία του έγινε γνωστή σε όλο το τότε κόσμο μάλιστα λέγετε ότιρωτήθηκε ο Μενέλαος αν θα μπορουσε να νικήσει το πόλεμο και πήρε την εξής απάντηση"Είναι αδύνατος η άλωσις της Τροίας ανευ του Αχιλλέως "
η μητέρα του η θέτιδα προαισθάνθηκε το χαμό του στον επικείμενο πόλεμο και τον έντυσε κορίτσι και τον έστειλε σε παρθεναγωγείο όπου εκεί απέκτησε ένα γιο που τον ονόμασε Πύρρο, ο πανέξυπνος Οδυσσέας τον ανακάλυψε όμως αυτή είναι η μία εκδοχή η αλλή είναι ότι τον βρήκαν στη θεσσαλία και αφου συζήτησε με τη μητέρα του ότι αν θα παει στη Τροία θα δοξαστεί στους αιώνες αλλα θα ζήσει λίγο ενώ αν μείνει στη θεσσαλία θ α ζήσει πολύ αλλα θα πεθάνει άδοξα.
Οταν οι Έλληνες έπλευσαν για την Τροία, κατά λάθος σταμάτησαν στη Μυσία, με βασιλιά τον Τήλεφο. Στη μάχη, ο Αχιλλέας τραυμάτισε τον Τήλεφο. Η πληγή δεν έκλεινε κι έτσι ο Τήλεφος ρώτησε ένα μαντείο το οποίο δήλωσε ότι "αυτός που πλήγωσε θα θεραπεύσει".
Η Ιλιάδα έχει ως βασικό θέμα της την οργή του Αχιλλέα και την άρνησή του να πολεμήσει στο πλευρό των Αχαιών. Η αφήγηση κινείται σε δύο άξονες, τον ουράνιο - των θεών - και το γήινο - των ανθρώπων. Ασχολείται κυρίως με το δέκατος έτος του πολέμου της Τροίας και όχι με τα όσα συνέβησαν προηγουμένως. Οι θεοί παίρνουν ενεργό μέρος σε αυτό τον πόλεμο και χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Είτε πολεμούν οι ίδιοι μεταμφιεσμένοι σε ανθρώπους (έτσι τραυματίζονται η Αφροδίτη και ο Αρης), είτε βοηθούν κάποιο πολεμιστή να νικήσει. Η Ιλιάδα δεν αποτελεί βιογραφία του Αχιλλέα. Μετά τον Όμηρο γράφτηκαν πολλά έπη με τον τίτλο Αχιλληίς ή Ιλίου πέρσις (Αλωση της Τροίας) αλλά και τραγωδίες με θέμα τους ομηρικούς ήρωες (Αίας, Φιλοκτήτης, Αχιλληίς, Αγαμέμνων, Ανδρομάχη, Τρωάδες, Εκάβη, Ελένη). Η Ιλιάδα δεν τελειώνει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με την ταφή του Έκτορα. Πού μαθαίνουμε λοιπόν για το θάνατό του, αλλά και για το Δούρειο Ίππο;

ο Αχιλλέας συνδέεται με το νησί. Γιος του Πηλέα, βασιλιά των Μυρμιδόνων, και της Θέτιδας. Οι μάντεις είχαν προφητέψει πως αν ο Αχιλλέας έπαιρνε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας θα δοξαζόταν πολύ αλλά θα πέθαινε. Αν έμενε στην πατρίδα του θα ζούσε πολλά χρόνια εκεί αλλά χωρίς δόξα. Η Θέτις για να γλιτώσει το γιο της τον έντυσε με ρούχα γυναικεία του έδωσε το κοριτσίστικο όνομα Πύρρα, που σημαίνει πυρόξανθη και τον έστειλε στο Λυκομήδη, το Βασιλιά της Σκύρου, να ζήσει εκεί με τα κορίτσια του. Αγάπησε τη βασιλοπούλα Διηδάμεια και απέκτησαν ένα γιο τον Νεοπτόλεμο. Υπήρχε όμως και μια άλλη προφητεία. Ο μάντης Κάλχας φανέρωσε στους Έλληνες ότι δεν θα κυριευόταν ποτέ η Τροία χωρίς τον Αχιλλέα. Ο Οδυσσέας ανέλαβε να τον βρει και μεταμφιεσμένος λοιπόν σε έμπορο, με όπλα ανάμεσα στις πραμάτειες του έφτασε στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη. Και ενώ τα κορίτσια, οι βασιλοπούλες, άρχισαν να κοιτάζουν με περιέργεια τα γυναικεία ρούχα, ο Αχιλλέας με την πρώτη ματιά ρίχτηκε στα όπλα. Με αυτόν τον τρόπο τον ανακάλυψε ο Οδυσσέας και τον οδήγησε στην Τροία. Αναχώρησαν από ένα μικρό λιμάνι της Σκύρου που ονομάζεται μέχρι τις μέρες μας Αχίλλι.
Ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Σκύρο για να αναζητήσει αυτήν την φορά το γιο του Αχιλλέα και να τον οδηγήσει στην Τροία. Ο Νεοπτόλεμος μπήκε στην Τροία κρυμμένος στον Δούρειο Ίππο και σκότωσε τον βασιλιά της Τροίας, τον Πρίαμο για να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του Αχιλλέα.

Ο Αχιλλέας, ο πιο γενναίος στρατηγός των Ελλήνων, αισθάνεται προσβεβλημένος από την ενέργεια του Αγαμέμνονα να του απαγάγει μια από τις σκλάβες του Αχιλλέα. Αποφασίζει τότε να αποσύρθεί αυτός και οι Μυρμιδόνες του από την πολιορκία, πράγμα που αποδυναμώνει τον ελληνικό στρατό. Μετά από μερικές επιτυχίες των Τρώων, ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέα, ο Πατροκλος, ζητά από τον φίλο του να του επιτρέψει να ξανα λάβει μέρος στον πόλεμο μαζί με τους Μυρμιδόνες. Ο Αχιλλέας συμφωνεί και μάλιστα του δανείζει την πανοπλία του που την έχει φτιάξει ο Ηφαιστος.

Ετσι, ο Πατροκλος μπαίνει στην μάχη και οι Τρώες νομίζοντας οτι είναι ο Αχιλλέας που εισήλθε στην μάχη υποχωρούν πίσω από τα τείχη της Τροίας. Ο Εκτορας αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον Πατροκλο, νομίζοντας και αυτός πως είναι ο Αχιλλέας. Κατα τη διάρκεια της μαχης ο Εκτορας σπάει το κράνος του Πάτροκλο, αποκαλύπτωντας έτσι την ταυτότητά του. Σκοτώνει τότε τον Πάτροκλο και παίρνει την πανοπλία του Αχιλλέα, μια προσβλητική πράξη για τον νεκρό.

Οταν ο Αχιλλέας μαθαίνει τον θάνατο του φίλου του, αποφασίζει να εκδικηθεί. Παρακαλάει την μητέρα του την Θέτιδα να ζητήσει από τον Ηφαιστο να του κατασκευάσει μια νέα πανοπλία. Ταυτόχρονα, συμφιλιωνεται με τον Αγαμέμεμνονα. Την επόμενη μέρα, εισέρχεται στη μάχη και καταδιώκει πολλούς Τρώες. Μονομαχεί τότε με τον Εκτορα και καταφέρνει να τον σκοτώσει. Στη συνέχεια σέρνει το νεκρό σώμα του αντιπάλου πισω πίσω από το άρμα του.

ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΙΛΙΚΆ ΌΠΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ ΆΛΛΟ ΘΈΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΜΥΘΙΚΆ ΟΠΛΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΏΝΕΣ

Recent Posts

Hosting Directory ή 2Fast Directory Ελληνικος καταλογος Internet με επιλεγμενα links Review ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ

Zoogle.gr

TRANSLATE THIS PAGE TO YOUR LUNGUAGE Άδεια Creative Commons
Οποιαδήποτε ανάρτηση επιτρέπεται η αντιγραφή της μόνο αυτούσια και με την προυπόθεση ότι θα υπάρχει ενεργό λινκ του wwwmythsandlegends.blogspot.com Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα . Tweety Blogs
Το μοναδικό στο ελληνικό web με ζωντανή ροή ενημέρωσης, αποκλειστικά από Βlogs !
Top